Koken in de airfryer: enkele tips

Geplaatst op 05-12-2022

Categorie: Eten en drinken

De airfryer is de laatste jaren steeds populairder geworden als gezonde manier van koken. In plaats van het gebruik van veel olie, gebruikt een airfryer hete lucht om voedsel te bakken en te frituren. Dit resulteert in lekkere gerechten met minder vet en calorieën. Maar hoe gebruik je nu een airfryer om lekkere gerechten te bereiden?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een airfryer voornamelijk geschikt is voor het bakken en frituren van kleine porties voedsel. Dit betekent dat het niet geschikt is voor het koken van grote hoeveelheden voedsel tegelijk. Het is daarom aan te raden om gerechten in kleine porties te snijden voordat je ze in de airfryer bakt. Daarom zijn Belgische frietjes zo'n goed idee voor de airfryer, natuurlijk.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat voedsel in een airfryer sneller gaar wordt dan in een traditionele oven of frituurpan. Dit betekent dat je de bereidingstijd en temperatuur van je recepten moet aanpassen om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt of niet gaar genoeg is. Het is daarom aan te raden om een goed receptenboek te gebruiken of om online recepten te vinden die speciaal zijn afgestemd op het gebruik van een airfryer.

Verder is het ook belangrijk om te weten dat voedsel in een airfryer minder vet zal opnemen dan in een traditionele frituurpan. Dit betekent dat je voedsel minder zal moeten bakken om het goudbruin en knapperig te krijgen. Het is daarom aan te raden om voedsel eerst licht te bakken in een klein beetje olie voordat je het in de airfryer doet. Dit zal helpen om het voedsel lekker knapperig te houden.

Tot slot is het ook belangrijk om de airfryer regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er voedselresten achterblijven. Dit kan gemakkelijk met warm water en afwasmiddel. Laat de airfryer daarna goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

In samenvatting: een airfryer is een gezonde manier van koken die hete lucht gebruikt in plaats van veel olie.